Site Loader
rullakiekko

Rullakiekko muistuttaa hyvin paljon perinteistä jääkiekkoa, sillä myös rullakiekkoa pelataan kaukalossa, luistimet jalassa. Rullakiekko saa nimensä luonnollisesti siitä, että varsinaisten luistinten tilalle on rullaluistimet ja jään sijasta pelaajat liitävät eteenpäin joko betonin, muovin, tai asfaltin päällä. Myös varusteet ovat hieman jääkiekkoa kevyemmät, sillä rullakiekossa ei saa taklata tai ottaa kontaktia. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että peli on erittäin fyysinen ja kulmaväännöissä saattaakin tulla useampi mustelma nenänvarteen mikäli ei ole tarpeeksi tarkkana. Pitää muistaa, että jalkapallokaan ei ole kontaktilaji, mutta silti äärimmäisen fyysinen kamppailulaji.

Rullakiekko ei toistaiseksi ole Suomessa nostanut päätään suosituimpien urheilulajien joukossa, emmekä näe että tämä tulisi lähivuosina tapahtumaankaan. Suomi on kuitenkin lajissa pärjännyt erittäin hyvin, sillä se on voittanut jopa maailmanmestaruuden neljä kertaa vuosina 2000, 2001, 2003, sekä 2014. Rullakiekkoilun suur-maita ovat perinteisesti aina olleet Suomi, USA, Kanada, Tsekki, sekä Ruotsi.

Rullakiekon historia

Laji kehitettiin rapakon toisella puolen, eli Yhdysvalloissa, 1980-luvulla. Laji on levinnyt muualle erittäin hitaasti, sillä lajin ensimmäisen ammattilaissarjakin saatiin pystyyn vasta vuonna 1993. Tämän jälkeen kehitys on käytännössä pysähtynyt kokonaan, eikä ammatikseen lajia pelata missään muualla kuin USA:ssa. Suomen rajojen sisäpuolella lajia on “vakavasti” pystynyt harrastamaan vuodesta 1999, jolloin Rullakiekon SM-liiga on saanut syntynsä. Tässäkin sarjassa on vain 7 joukkuetta tällä hetkellä, joten mistään mittavasti pääsarjatasosta ei valitettavasti voida puhua.

Rullakiekon SM-liigaan kuuluvat joukkueet ovat: CSKA Mordor (Tampere), Inline Vantaa (Vantaa), Koovee Rollers (Tampere), Pahalampi (Tampere), PEPE Roller (Somero), TAP-Team (Tampere), Veikot (Kuopio). Kuten saattaa tarkkasilmäisempi huomata, laji on keskittynyt erittäin vahvasti Pirkanmaan alueelle. Hallitseva mestari tulee myös tampereelta, sillä vuoden 2018 titteliään lähtee tuoreelle kaudelle puolustamaan Koovee Rollers, Tampere.

Rullakiekko vs. Jääkiekko

Kuten jo mainitsimmekin, jääkiekon tasolle rullakiekkoa ei varmasti koskaan tule nousemaan kun tunnettavuudesta aletaan keskustelemaan. Rullaluistimilla suoritettavasta urheilulajista puuttuu valitettavasti sellainen intensiteetti, jota vain jääkiekko pystyy tarjoamaan. Lajit kulkevat kuitenkin hyvin tiiviisti käsi kädessä, sillä ei ole täysin poikkeuksellista, että esimerkiksi Suomen NHL -tähdet treenaavat kesällä rullakiekon parissa, NHL-kauden ollessa tauolla. Lajit ovat fyysisiltä ominaisuuksiltaan kuitenkin hyvin lähellä toisiaan, sillä myös rullilla luistelu auttaa kehittämään samoja motoristisia taitoja joita jääkiekkoilijat tarvitsevat luistellessaan. Junioreiden vanhemmille rullakiekko kannattaa merkitä varteenotettavaksi vaihtoehdoksi nuoruusajan urheilulajiksi sillä se on erittäin edullinen harrastus aloittaa, verrattuna esimerkiksi jääkiekkoon. Vaikka varustepohja on lähes sama, jääkiekossa olevat lisenssi, halli, ja -vakuutusmaksut ovat huomattavasti rullakiekkoa suuremmissa mittaluokissa.

Toinen suuri ero tulee lajien parissa liikkuvan rahan muodossa. Rullakiekko on pientä nappikauppaa verrattuna jääkiekkoon ja se syö lajilta uskottavuuspohjaa jo huomattavasti. Esimerkiksi suuret vedonlyöntiyhtiöt tai netticasinot ovat jo vuosia karttaneet rullakiekon liittämistä kertoimiinsa, sillä lajin näkyvyys ei valitettavasti ole tarpeeksi kovalla tasolla. Esimerkiksi www.kelatjapelit.com sivustollekin on listattu kymmeniä eri peliyhtiöitä, joiden listoilta ei pääse rullakiekosta vetoa lyömään.

Kunto kohenee pelaamalla

Vaikka rullakiekosta ei välttämättä koskaan tule täysin ammattimaista urheilulajia, ei se poista sitä tosiasiaa, että se on äärimmäisen hyvin soveltuva laji kuntoiluun. Lajia voit harrastaa lähes vuoden ympäri, ajasta ja paikasta huolimatta. Esimerkiksi talvisin kaikenlaiset sisäliikuntapuistot sekä hallit ovat mainio paikka lajin harjoittelulle, joka kehittää mm. alavartalon lihaksia todella tehokkaasti. Takareidet, sekä pakarat saavat rullaluistimilla kyytiä, aivan kuten oikeillakin luistimilla. Laji onkin mm. pyöräilijöiden suosiossa, monipuolistamassa heidän liikuntavalikoimaansa.

 

 

Post Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *