Site Loader

Rullasukset eivät välttämättä kuulu useimman liikkujan vakiovarusteisiin. Kuitenkin rullahiihto, kuten maastohiihtokin, on lähes jokaiselle sopiva kuntoilumuoto. Kestävyyslajina se vaikuttaa sydämen ja verenkierron toimintaan ja parantaa hapenottokykyä. Kuntosaliharjoittelun tarve vähenee, koska rullahiihtäessäsi voimistat huomaamattasi laajoja lihasryhmiä.

Parasta rullahiihdossa on se, että harjoituksen voi aina sovittaa omaan lähtökuntoon, ja kunnon kohentuessa treenin pituutta ja rasittavuutta voi vaihdella tarpeen ja halun mukaan. Muutamia asioita on kuitenkin hyvä ottaa huomioon ennen ensimmäiselle rullahiihtolenkille lähtöä.

Rullasuksissa ei ole jarruja, joten ennen varsinaisen harjoittelun aloittamista tulee opetella jarruttamaan suksilla turvallisesti. Rullahiihtäessä jarruttaminen tapahtuu samoin kuin maastohiihdossa. Suksien aura on kuitenkin hiukan leveämpi. Aloittelevan rullahiihtäjän on hyvä suosia tasaista maastoa: taidon ja kunnon kehittyessä lisähaastetta saa mäkisemmästä maastosta.

Vaikka jarruttomuus voi ensin hiukan hirvittää, ei sitä kannata pelätä, koska rullasukset ovat talvisuksia lyhyemmät ja helpommin hallittavissa. Itseoppivalle esimerkiksi erilaiset verkkosivut tarjoavat runsaasti tekniikoita ja neuvoja tasapainon harjoittelemiseen.

Oikeanlaiset varusteet auttavat onnistumaan

Rullahiihtäjän tulee hankkia tarkoitukseen sopivat sukset. Maastohiihtosuksien lailla myös rullasuksissa löytyy valinnanvaraa riippuen hiihtäjän tasosta ja suksen käyttötarkoituksesta. On tärkeää valita suksi sen mukaan, valitseeko tyylikseen perinteisen vai vapaan hiihtotavan. Urheiluliikkeen ammattilainen osaa neuvoa valitessa suksen jäykkyyttä ja renkaan kokoa ja kovuutta, mutta etukäteen kannattaa miettiä, minkä tyylin valitsee, ja minkälaisessa maastossa ensisijaisesti haluaa harjoitella. Kokeneet rullahiihtäjät tapaavat sanoa, että oikeanlainen suksi löytyy yrityksen ja erehdyksen kautta, joten älä lannistu, jos ensimmäinen suksivalinta ei ole se oikea.

Hanki sauvat kesää varten. Satsatessasi rullasuksiin kannattaa investoida myös kunnollisiin sauvoihin. Talvisin käytetyt sauvat välttävät kyllä, mutta koska et halua pilata sauvojen piikkejä kovalla maa-alustalla, niin vähintään sauvojen piikit kannattaa vaihtaa kesäpiikkeihin.

Oma sauvapari rullahiihtoa varten on siksikin hyvä olla olemassa, että rullahiihdossa käytetyt sauvat ovat hiukan talvisauvoja pidemmät, ja oikeanpituisia sauvoja käyttämällä vältät niskavaivat. Sopivankokoiset välineet tuovat myös harjoitteluun varsinkin alussa kaivattua sujuvuutta, mikä taas puolestaan innostaa jatkamaan harrastusta.

Monia terveyshyötyjä rullahiihdosta

Aivan kuin muidenkin kestävyyslajien, rullahiihdon hyöty terveydelle on kiistaton. Reipas hiihtolenkki kuluttaa energiaa ja parantaa elimistön sokerinsietokykyä, joten rullahiihto toimii mainiona apuvälineenä painonhallinnassa ja kakkostyypin diabeteksen torjunnassa. Lisäksi liikunnalla on selvä vaikutus mielialaan, ja kestävyysharjoittelu onkin omiaan torjumaan masennusta ja alakuloa. Varoituksen sanana sanottakoon, että rullahiihdon suurin riski on sen aiheuttama positiivinen riippuvuus! Hiihtolenkistä saatava nautinto saattaa olla jotain, mitä ilman ei voi enää elää. Rullahiihto on tehokas, mutta pehmeä tapa liikkua.

Rullahiihto vaikuttaa kaikkiin kehon lihaksiin. Erityisesti se tehoaa jalkojen ja selän alueen lihaksiin, mutta se rasittaa myös käsivarsien ja keskivartalon aluetta. Kova asvaltti asettaa omat haasteensa käsivarsien lihaksistolle. Tömäytykset saattavat ensimmäisillä kerroilla aiheuttaa käsien hyytymisen ennakoitua nopeammin.

Juoksu ja sauvakävely ovat hyvä yhdistelmäharjoitus rullahiihdon kanssa. Rullahiihto on lempeämpi harjoitusmuoto niille, joille ei sovi juoksun aiheuttama tärähdys keholle, erityisesti polville. Samoin kuin hiihto, myös rullahiihto tekee hyvää laajojen lihasryhmien lisäksi sydämelle ja verenkierrolle.

Aloita rullahiihtäminen turvallisesti

Rullahiihtäessä nopeus voi kiihtyä jopa 60 kilometriin tunnissa. Jarruttamisen ja pysähtymisen opettelu onkin tärkeää. Rullahiihdon opettelun voi aloittaa hiljaisilla parkkipaikoilla ja pihateillä. Rullahiihtäessä tulee olla mielellään pukeutunut kirkkaanvärisiin vaatteisiin ja edelläkulkijaa on hyvä varoittaa jollakin äänimerkillä. Kivet, kävyt ja kuopat on huomioitava samoin kuin autot ja muut tielläliikkujat. Koska rullasuksilla voi kaatua helposti taaksepäin, on painopiste pidettävä edessä ja polvet hieman koukussa. Kypärä ja polvisuojukset ovat tärkeitä varusteita rullahiihtäjälle.

Maastohiihto antaa hyvät perusvalmiudet rullahiihtoon, mutta lajissa on kuitenkin oma tekniikka, joka on hallittava. Ensimmäiset 3-4 kertaa menevät lajia opetellessa ja siihen totutellessa. Rullaluisteluun verrattuna rullahiihto on tehokkaampaa, nopeudet ovat matalampia ja loukkaantumisriski siten pienempi.

Ei tarvitse rullahiihtää niin paljon kilometrejä, koska rullissa on vierintävastusta toisin kuin rullaluistimien rullissa. Rullahiihto sopii myös vanhemmille henkilöille, ja hiihtotausta antaa hyvät valmiudet. Ottamalla rullahiihdon ohjelmistoon, ei tule hiihtämiseen puolen vuoden taukoa, mikä taas helpottaa hiihtämisen aloittamista syksyllä.

Rullahiihdon aloittaminen

Rullahiihto kannattaa aloittaa vapaalla tyylillä. Rullahiihdossa vapaan tyylin mono pitää asennon ja tasapainon paremmin. Mutta on olemassa erilaisia koulukuntia, ja jotkut aloittavat rullahiihdon perinteisellä tyylillä. Varusteina voi aluksi käyttää olemassa olevia välineitä, esimerkiksi kypäräksi käy pyöräilykypärä, monoiksi omat vapaan tyylin monot, hanskoiksi hiihtohanskat, sauvoiksi omat vapaan tyylin sauvat. Rullasuksia ei voi kuitenkaan korvata maastohiihdon suksilla. Omien siteiden sopivuus tulee tarkistaa. Varusteiden ja lisäosien valikoima on tällä hetkellä todella laaja.

Missä voi rullahiihtää?

Rullahiihtoa voi harrastaa rullahiihtoradoilla esimerkiksi Vuokatissa. Kevyen liikenteen väylät ja pyörätiet ovat kuitenkin helpoin paikka aloittaa rullahiihtoharrastus. Vilkkaalle autotielle ei kannata lähteä, vaan ainakin alkuun kannattaa pysyä siellä, missä moottoriajoneuvoja ei ole. Pyöräteillä on kuitenkin omat vaaransa. Usein kevyen liikenteen väylä risteää pihoilta tulevien teiden kanssa ja pensasaidan takaa tulevien autojen kanssa on vaara törmätä. Väistämisvelvollisuus ja tieliikennelaki rinnastaa rullahiihtäjän jalankulkijaan. Jos kevyen liikenteen väylää ei ole, jalankulkijan ja rullahiihtäjän paikka on ajoradan vasemmassa reunassa.

Post Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *