Site Loader

Jos olet etsimässä uutta lajia tai nivelesi eivät kestä esimerkiksi juoksun rasitusta, voi rullahiihto olla kokeilemisen arvoinen laji. Sitä käyttävät huippu-urheilijat kuten hiihtäjät, ampumahiihtäjät ja yhdistetyn urheilijat merkittävissä määrin muun harjoittelun tukena. Rullahiihto kehittää aerobisen kunnon lisäksi jalkojen ja ylävartalon lihaskuntoa. Liikeradat ovat kuten hiihdossa lumella, mutta tekniikka eroaa jonkin verran talvihiihdosta. Rullahiihto ei ole vielä saanut samanlaista suosiota kuin sauvarullaluistelu, mutta kaikesta huolimatta se on varteenotettava laji kesän lajivalikoimaan.

Rullahiihto kuuluu Kansainvälisen hiihtoliton lajiohjelmaan ja lajissa kilpaillaan koko kesän läpi. Tavallinen kuntoilija voi aloittaa rullahiihdon muutaman sadan euron panostuksella ja tekniikan opettelulla. Lajin opettelemisesta saa koko kesäksi iloa ja kaupan päälle oppii kehonhallintaa ja ylipainokin voi vaihtua pyykkilautavatsaan.

Rullahiihto sopii kaiken ikäisille, kunhan ottaa tekniikan haltuun eikä vaaranna muita liikenteessä. Lajin opettelu onkin hyvä aloittaa vähemmän vilkkaalla asfalttitiellä. Etenkin alussa on hyvä muistaa riittävä suojaus: kypärä sekä polvi- ja kyynärsuojat. Lue lisää rullahiihdosta sivustoltamme!

Rullahiihdon turvallisuus

Rullahiihdossa jarruttaminen tapahtuu lähes samalla tavalla kuin talvihiihdossa. Rullasuksia käännetään auran muotoon, paino pidetään takana ja suksia työnnetään auratessa reisillä ulospäin. Sukset täytyy pitää riittävän leveällä, jotta ne eivät osu toisiinsa; näin vältetään kaatuminen. Jarruttaminen tapahtuu reisillä ja oikealla tekniikalla on mahdollista saada vauhti pysähtymään nopeasti. Pienestä kompuroinnista ei alkuvaiheessa kannata lannistua, sillä rullahiihto on lopulta helppo oppia ja se on turvallinen laji, kun muistaa valita hiihtopaikkansa oikein, eikä hätäile liikkeissään.

Kun jarruttaminen on hanskassa, on aika kehittää tekniikkaa. Rullasuksilla hiihtäminen on monelle helpompaa kuin talvihiihto, sillä lyhyemmät sukset eivät osu kannoista toisiinsa kovassakaan vauhdissa tai väsyneenä, kun tekniikka ei ole enää parasta mahdollista. Rullasuksea ei tarvitse kääntää niin paljon kuin pidempää talvisuksea. Rullasuksilla taas joutuu tekemään enemmän nopeasyklistä työtä, sillä potkut ovat lyhyempiä ja puristavampia. Rullasuksilla voi hiihtää perinteisellä ja vapaalla tyylillä. Alustaksi soveltuu asfaltti tai kiinteä hiekkatie.

Rullahiihdon edistyneemmät tekniikat

Rullasuksilla hiihtoon soveltuvat samat tekniikat kuin talvihiihtoonkin. Wassbergissa eli yksipotkuisessa luistelutekniikassa tehdään joka potkulla symmetrinen tasatyöntö sauvoilla, eli työntö ja potku tehdään samanaikaisesti. Lantio ojennetaan ennen tasatyöntöä, pakaroita jännitetään ja ylävartalolla annetaan voimaa työntöön. Kyynärpäät ovat hieman ulospäin optimaalisen suorituksen aikaansaamiseksi. Vatsalihakset tukevat suoritusta ja vartalo pidetään tiukkana vatsalihasten avulla. Luistelupotku viimeistellään päkiöillä ja pohkeilla. Rytmi sovelletaan omalle kunnolle sopivaksi. Wassberg soveltuu tekniikaksi erityisesti tasaisessa maastossa hiihdettäessä sekä noustessa lieviä mäkiä.

Mogren-tekniikalla hiihdettäessä liike lähtee tasatyönnöstä ja ylävartalo otetaan mukaan liikkeeseen. Sauvatyönnön jälkeen tehdään luisteluliike kummallakin suksella ja paino pidetään edessä. Liikeradasta pyritään tekemään mahdollisimman pitkä ja v-kirjaimen muotoinen. Uusi liike aloitetaan työntöpuolen suksen ollessa pitkällä. Mogren-tekniikka soveltuu erityisesti pitkänmatkan hiihtoon ja se on yksi suosituimmista tekniikoista niin talvi- kuin kesähiihtäjien keskuudessa. Tekniikka säästää kehoa ja se on hyvin taloudellinen tapa hiihtää monenlaisissa maastoissa. Tekniikan oppimisesta on iloa ja hyötyä kesä- ja talvihiihtoon.

Parhaat rullahiihtotreenit perinteisellä tekniikalla

Perinteisen hiihtotekniikan voi jaotella kahteen osaan: vuorohiihto ja tasatyöntö. Vuorohiihdossa sananmukaisesti potkitaan suksiin vauhtia vuorotellen. Käsi ja jalka ovat eri aikaan edessä ja takana (vastakkaisesti). Sauvalla työnnetään yläkroppaa käyttäen vauhtia siteiden kohdalta.

Rullahiihdossa on syytä pitää hyvää huolta sauvoista: terät täytyvät olla teroitettuna (timanttihionnalla) ja niiden tulee soveltua erityisesti rullahiihtoon. Sauvojen kunto on myös turvallisuustekijä ja niiden huoltoa ei kannata laiminlyödä. Kuten talvihiihdossa, kesällä rullahiihtäessä turvallisuus on tärkeä elementti.

Tasatyöntö on varmasti monelle aloittelevalle hiihtäjälle helpoin tapa hiihtää. Talvella tasatyöntö onnistuu myös huoltamattomilla suksilla, kun pitovoiteita tai luistoa ei välttämättä tarvitse. Kesällä rullahiihdon voi aloittaa tasatyönnöllä, jos se tuntuu itselle sopivimmalta tekniikalta. Työntö lähtee keskivartalolla, vartaloa kallistetaan hieman eteenpäin ja koko vartalon paino siirretään mahdollisimman pitkälle sauvojen päälle. Molemmilla sauvoilla työnnetään mahdollisimman paljon voimaa ennen liukua. Näin saadaan paras mahdollinen voimantuotto, kun liu’ulle saadaan paljon voimaa ja siten vauhtia.

Rullahiihtäjän varusteet

Rullahiihtäjä voi valita sukset perinteiseen tai vapaaseen tyyliin, aivan kuten talvihiihdossakin. Rullasuksia on saatavilla myös combi-versioina, mutta optimaaliseen suoritukseen ne eivät sovellu. Sukset ovat yleensä alumiinia tai komposiittiä. Komposiitistä joutuu yleensä maksamaan hieman enemmän, mutta toisaalta voimantuotto on niillä parempi.

Sauvat on hyvä valita muutama senttiä pidemmiksi kuin talvihiihdossa. Monoista voi valita erityisesti rullahiihtoon sopivat, ilman lämpöeristystä olevat, monot, mutta talvimonoillakin pärjää tarvittaessa. Rullahiihto on melko edullinen laji aloittaa, mutta siihen voi panostaa paljonkin halutessaan.

Tie rullahiihtäjäksi

Rullahiihdon lyhyehkö historia ei ole estänyt lajin kasvamista melko suosituksi urheilulajiksi. Rullahiihtoreittejä on tehty muutamia ympäri Suomen ja kuntoilija voi valita harjoittelupaikakseen jonkun lukuisista asfalttiteistä tai kiinteistä hiekkapohjista. Jos hiihtokärpänen puraisee pahasti ja ryhdyt rullahiihtäjäksi tavoitteena Suomen mestaruus, lajissa voi kilpailla SM-tasolla joka kesä.

Pääset alkuun pienehköllä panostuksella, eivätkä varusteet vaadi yhtä paljon huoltoa kuin talvihiihdossa. Rullahiihto on hyvä urheilu- tai kuntoilumuoto sellaisenaan sen kokonaisvaltaisuuden takia. Se on myös oiva lisä oheisharjoitteluun.

Post Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *