Site Loader

Rullahiihto on tärkeä osa maastohiihtoharjoittelua ja alun perin se kehitettiinkin maastohiihtoa tukevaksi harjoittelumuodoksi. Monen huippuhiihtäjän kokonaisharjoittelumäärästä jopa 30 – 50 % on rullahiihtoa. Rullahiihdosta on yleisön ja hiihtäjien iloksi tehty myös kilpailuja, joista Suomen merkittävin kilpailu on rullahiihdon SM-kilpailut. Kilpailut järjestetään vuosittain eri paikkakunnilla, mutta tänä vuonna ne järjestetään toistamiseen Imatralla vaativalla Ukonniemen radalla 4.-5.8.2018. Rullahiihdon suomenmestaruuskilpailuissa järjestetyt lajit vaihtelevat vuosittain, mutta muutamina vuosina peräkkäin on järjestetty ensimmäisen päivän sprinttikilpailu ja toisen päivän takaa-ajo.

Koska rullahiihtoa harrastavat Suomessa pääosin maastohiihtäjät, mukaan lukien Suomen huipputason hiihtäjät, tarkoittaa se myös sitä, että rullahiihdon SM-kilpailussa on odotettavissa nähtävän Suomen huipputason urheilijoita. Näin ei kuitenkaan aina ole käynyt, vaan moni huippuhiihtäjä jäi uupumaan joukosta esimerkiksi viime vuonna.

Hiihtäjien mielipiteiden mukaan rullahiihdon suomenmestaruuskilpailuista voisi tulla entistäkin suositummat, mikäli Suomessa alettaisiin järjestämään monen muun hiihtomaan tapaan omia rullahiihdon cup-osakilpailuja. Rullahiihdosta voisi näin tulla esille myös lajiin erikoistuneita huippuja.

Rullahiihdon matka harjoittelumuodosta SM-kilpailuihin

Rullahiihto on alun perin kehitetty harjoittelumuodoksi maastohiihtäjille, jota se edelleen on, mutta kilpailutoiminta on tullut yhä vahvemmin mukaan toimintaan. Ensimmäiset rullahiihtosukset kehitettiin 1930-luvulla Italiassa ja Pohjois-Euroopan alueella eli maissa, joissa myös maastohiihtoa aktiivisesti harjoitetaan edelleen. Ensimmäisissä suksissa oli kaksi pyörää takana ja yksi edessä, mutta maastohiihdon vapaan tyylin yleistyttyä mallia muutettiin kaksipyöräiseksi. Sukset ovat saaneet paljon kehitystä muutenkin vuosien saatossa. Rullahiihto on säilynyt maastohiihtäjien ja etenkin kilpahiihtäjien kesäisenä harjoitusmuotona. Sanotaankin, että hiihtäjistä tehdään hiihtäjiä kesällä.

Monet rullahiihtoa harrastavat käyvät todennäköisesti hiihtämässä myös talvisin, ja maastohiihto on etenkin Suomessa monen ykköslaji rullahiihdon tukiessa sitä vahvasti. Monien huippujen vuosittaisesta harjoittelusta jopa 30 – 50 % tehdään rullien päällä. Kilpailutoiminta tekee mistä harjoittelusta tahansa mielekkäämpää, ja rullahiihdon SM-kilpailut antavat siihen oivan mahdollisuuden.

Avoimina pidetyt suomenmestaruuskilpailut on järjestetty vuosittain. Viimeisimmät kolme kilpailua pidettiin Hyvinkäällä vuonna 2015, Ylläksellä vuonna 2016 ja Imatralla vuonna 2017. Vuoden 2018 Rullahiihdon SM-kilpailut järjestetään uudelleen Imatralla elokuussa.

Rullahiihdon SM-kilpailujen lajit

Rullahiihdon suomenmestaruuskilpailujen lajit ovat vaihdelleet vuosittain, eikä vakiintuneita vuosi toisensa jälkeen järjestettyjä lajeja ole olemassa. Vapaa tyyli näyttää vakiintuneen hiihtotyyliksi. Viime vuosien kilpailut ovat ottaneet mallia maastohiihdon kilpailuista, ja niissä on järjestetty ensimmäisen päivän sprinttiosuus sekä toisen päivän takaa-ajokilpailu sprinttitulosten perusteella.

Ensimmäinen rullahiihdon suomenmestaruussprinttikilpailu järjestettiin vuoden 2016 kilpailussa Vuokatissa 4x400m -kilpailussa. Vuoden 2017 sprintissä voittaja ratkottiin finaalikilpailussa. Sprinttirullahiihto testaa kilpailijoiden nopeuden, jossa myös tekniikka ja taktiikka saavat oman osuutensa.

Toisen päivän takaa-ajokilpailuun lähdetään sprinttitulosten perusteella. Ne rullahiihtäjät, jotka ovat pärjänneet paremmin sprintissä, saavat siis pienen etulyöntiaseman sekuntien mukaan. Sprintin maaliintuloajat ovat kuitenkin niin lähellä toisiaan, että lähtöajat ovat lähes perätysten.

Takaa-ajokilpailun rullahiihdettävät matkat ovat myös vaihdelleet. Vuoden 2018 kilpailussa naisten matka on 20 km ja miesten matka 30 km. Rullahiihdolla pyritään rakentamaan hiihtäjien kestävyyttä, ja takaa-ajokilpailussa se todella testataan. Vuoden 2017 suomenmestari naisten puolelta oli Eveliina Piippo ja miehistä Lari Lehtonen.

Vuoden 2018 Rullahiihdon SM-kilpailut järjestetään Imatralla

Imatralla järjestetään perättäisenä vuotena toiset rullahiihdon SM-kilpailut. Kilpailuihin odotetaan tänä vuonna edellistä enemmän huipputason maastohiihtäjiä, sillä sama alue toimii myös ensi talven maastohiihtojen suomenmestaruuskilpailujen pitopaikkana. Ilmoittautumisaika loppuu 31.7.2018. Kuten muinakin vuosina, myös tänä vuonna kilpailut järjestetään yleisenä sarjana, mikä tarkoittaa, että kuka tahansa voi osallistua kilpailuihin maksamalla osallistumismaksun, joka on tänä vuonna 30 euroa rullahiihtäjää kohden. Myös junioreille järjestetään omat sarjansa ikäluokissa 14, 16 ja 18. Yleisten sarjojen voittajat saavat 250 euron pääpalkinnon.

Imatran Rullahiihdon SM-kilpailut järjestetään Ukonniemessä, johon on rakennettu rullahiihtorata, ja jota talvisin käytetään maastohiihtotarkoituksiin. Ukonniemen rataa luonnehditaan haastavaksi. Edellisvuoden tapaan kilpailijat mittelevät sekä sprintti- että takaa-ajo-osuuksilla.

Imatra tarjoaa hyvät puitteet kilpailujen järjestämiselle ja paikalle odotetaan katsojia 5 euron pääsymaksun hintaan. Ainakin Ylen toimittajia ja kuvaajia saattaa näkyä paikalla, sillä edellisvuonnakin se kuvasi ja lähetti kilpailulähetyksen YLE Areenan välityksellä. Rullahiihdon suomenmestaruuskilpailut eivät ehkä vielä ole saanut suurta medianäkyvyyttä, mutta ehkä vuosi 2018 Imatralla tekee siihen muutoksen.

Rullahiihtäjät hyötyvät kilpailutoiminnasta

Rullahiihto on monen maastohiihtäjän kesän tärkeimpiä harjoitusmuotoja. Hiihtäjien kilpailukausi on talvisin, joten rullahiihtokilpailut ovat ainoa mahdollisuus kokea kilpailun huuma kesäaikoina suksien päällä. Kilpailut jaksottavat hyvin myös kesällä tapahtuvia harjoittelujaksoja. Suomessa rullahiihtokilpailutoiminta on vielä kuitenkin toisella tasolla verrattuna esimerkiksi Ruotsin ja Norjan kanssa, joissa järjestetään kilpasarjoja Suomen Cupin tyyliin. Rullahiihdon suomenmestaruuskilpailuilla onkin tärkeä merkitys koko lajin kilpailutoiminnan kannalta, ja olisi toivottavaa, että myös lajin huiput osallistuisivat kilpailuun. Kilpailutoiminnan myötä rullahiihto voisi myös Suomessa saada lajiin erikoistuneita mestareita.

Rullahiihdon suomenmestaruuskilpailut ovat hauska yleisötapahtuma

Rullahiihdon suomenmestaruuskilpailut tarjoavat vuosittain jännitystä yleisölleen. Rullahiihto ei ole saavuttanut vielä suurinta suosiotaan harrastajien, median tai yleisönkään suhteen, mutta on monta hyvää syytä suunnata kannustamaan suomalaiset rullahiihdon huiput voittoon. Kilpailun osanottajat ovat usein maastohiihdon tähtiä, joten samalla voi päästä näkemään heitä kesäkunnossa. Kilpailuun osallistuu muitakin maajoukkuetason hiihtäjiä, joiden joukosta tulevaisuuden huiput astuvat esiin. Kilpailuissa on urheilullista yhteisöllisyyttä, josta myös yleisö pääsee nauttimaan. Kesäpäivän voi siis viettää mielellään seuraten rullahiihtäjiä, ota vaikka piknik-peitto mukaan!

Post Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *