Site Loader

Rullahiihto on kesäinen versio tutusta hiihdosta. Erona hiihdon ja rullahiihdon välillä on yksinkertaisesti se, että rullahiihdossa hiihtäjän alla on nimensä mukaisesti kumisilla rullilla varustetut sukset, joilla hiihtäminen asfaltilla tai hiekalla onnistuu. Liikuntamuotona rullahiihto on erinomainen lihasvoimaa ja aerobista kestävyyttä lisäävä laji.

Lajiharjoitteluna rullahiihto on luonnollisesti hiihtäjien suosiossa kesäaikaan, mutta onpa sillä myös aivan oma harrastajakuntansa muiden kuin hiihtäjien parissa. Ammattihiihtäjillä rullahiihdon osuus kaikesta harjoittelusta on noin 30 – 50 prosenttia.

Täsmälleen samoin kuin hiihdossa, myös rullahiihdossa voi edetä joko luistelutyylillä tai perinteisellä tyylillä. Varusteita hankkiessa on siis hyvä tietää, kummalla tyylillä hiihtää, vaikka olemassa on myös molempiin tyyleihin sopivia suksia. Helpoimmalla harrastaja pääsee ostaessaan valmiin ja usein myös melko edullisen rullasuksipaketin, jossa rullasuksien siteet on koottu valmiiksi. Mutta mikäli hiihtäjä tunnistaa omat tarpeensa tarkasti, voi sukset ja siteet ostaa myös erikseen ja siten koota itselleen mahdollisimman toimivan kokonaisuuden.

Perinteinen rullahiihtotyyli

Rullahiihtoon sopivia välineitä on tarjolla monessa eri hinta- ja laatuluokassa. Maailman johtavimpia rullasuksivalmistajia ovat esimerkiksi Swenor, Elpex, Fischer, Marwe, Pro Ski, Skistart, Powerslide ja Skigo. Perinteiseen rullahiihtotyyliin sopivissa suksissa pitolaakeri on joko etu- tai takapyörässä, joka aiheuttaa täydellisen pidon. Se tarkoittaa sitä, että hiihtäjän ponnistaessa pitoon voi luottaa täysin. Koska rullahiihtäessä latuja ei tietenkään ole, sukset hieman hakevat reittiään yhden suksen liukuessa, mutta harjoittelun myötä kyseiseen ominaisuuteen tottuu.

Perinteisen tyylin aloittelevalle rullahiihtäjälle leveäpyöräiset rullasukset ovat hyvä valinta, koska se on kenties vielä horjuvalle hiihtäjälle vakain malli. Muita suksen vakauteen vaikuttavia tekijöitä pyörän leveyden lisäksi ovat rungon pituus, korkeus ja materiaali. Renkaiden osalta aloittelijalle parhaita ovat keskinopeat renkaat, joilla rullahiihtotekniikan oppiminen käy helpoiten, eikä nopeus pääse karkaamaan liian kovaksi. Hyviä suksivaihtoehtoja ovat esimerkiksi Swenorin lasikuitusuksi ja Elpex Wasa 610, jotka kumpikin ovat erittäin suosittuja ja luotettuja suksimalleja.

Luistelutyylin rullasukset

Vapaan tyylin rullasuksia valitessa aloittelijalle paras valinta on puolestaan pienipyöräiset tai madalletulla rungolla varustetut sukset. Tämä johtuu siitä, että epävarmempikin hiihtäjä pysyy paremmin tasapainossa ollessaan hieman matalammalla. Ohuet renkaat vaikuttavat hiihtämisen helppouteen, sillä pientä rengasta on vaivattomampaa hallita. Myös luistelutyylillä hiihdettäessä rungon pituus vaikuttaa hiihdettävyyteen. Itselle sopivilla rullasuksilla hiihdettäessä suksi on helppo tuoda vartalon alle, eikä suksien kannat osu koskaan toisiinsa. Näin ollen luisteluun tarvittavan liikeradan saa tehokkaaksi ja hiihtäjää hyvin eteenpäin vieväksi.

Oikeanlaisia suksia valitessa hiihtäjän koko ratkaisee myös, sillä kevyen hiihtäjän voi olla hankala hallita raskaita suksia, joka taas osaltaan vaikuttaa esimerkiksi liikkeen rentouteen. Toisaalta taas raskaampi hiihtäjä tarvitsee alleen vankemmat sukset, jotka pysyvät hyvässä ryhdissä myös epätasaisimmilla alustoilla. Vapaaseen tyyliin sopivia rullahiihtosuksia valitessa suositeltuja malleja ovat esimerkiksi Swenor Skate Elite ja varsinkin kokeneemmalle hiihtäjälle erinomaisesti toimiva Marwen 590 XC Skate, joka on varustettu nopeilla pyörillä ja joustavalla rungolla.

Rullasuksia eri tarkoituksiin

Harrastajalla ja kilpaurheilijalla on luonnollisesti hieman erilaiset toiveet ja vaatimukset rullasuksiltaan. Ammatikseen tai kilpailumielessä hiihtävä osaa tarkasti arvioida suksien ohjattavuutta, käsiteltävyyttä, hiihtotuntumaa, vakautta, suksien keskinäistä tasapainoa ja renkaiden pitoa. Erot eri suksimallien välillä voivat olla pieniä, joten aloittelevan rullahiihtäjän tai melko aktiivisenkin harrastajan voi olla hankala määritellä niitä ominaisuuksia, joita ehdottomasti tarvitsee tehokkaan ja turvallisen rullahiihtoharjoittelun aloittamiseen ja harrastamiseen. Apuna välineiden valinnassa ovat urheilukauppojen asiantuntevat myyjät sekä esimerkiksi alan julkaisuissa olevat arvostelut.

Kilpahiihtäjälle toivottavia ominaisuuksia vapaan hiihtotyylin rullasuksissa ovat esimerkiksi läpimitaltaan suuret mutta leveydeltään kapeat pyörät. Kilpahiihtäjät suosivatkin usein läpimitaltaan 100 mm ja 24 mm leveitä renkaita, jotka takaavat nopean etenemisen. Kuntohiihtäjälle puolestaan riittää monesti alle 100 mm:n läpimitalla olevat renkaat, ja leveyttäkin niissä voi olla yli 30 mm. Perinteisessä tyylissä renkaiden leveys on vielä suurempi, ja kuntohiihtäjän pyörät voivat olla esimerkiksi 60 mm leveitä, joka kilpahiihtäjälle on tosin jo aivan liikaa.

Rullasuksi sekä vapaaseen että perinteiseen hiihtotyyliin

Mikäli haluaa harrastaa rullahiihtoa sekä vapaalla että perinteisellä hiihtotyylillä, voi kombi-suksi olla hyvä vaihtoehto. Niiden osalta on tosin myönnyttävä siihen, että kaikista parhaimpia ominaisuuksia kumpaankaan hiihtotyyliin ei kombi-suksella saa, mutta sujuvasti hiihtotyylien vaihtelu silti sujuu, joten harrastajalle kombit voivat olla toimiva suksivalinta.

Oma rullasuksisarjansa on myös cross-rullasukset, jotka sopivat hyvin pehmeään alustaan, jolloin hiihto esimerkiksi hiekkatiellä onnistuu. Cross-suksissa on usein ilmatäytteiset renkaat, joilla epätasainenkin alusta tarjoaa vauhdikkaita hetkiä rullahiihdon parissa.

Oikeanlaisilla rullasuksilla eteenpäin

Parhaita rullasuksia valitessa hiihtäjän on tiedettävä tarpeensa. Tärkein asia tietää on hiihtotyyli, sillä vapaaseen ja perinteiseen hiihtotyyliin on olemassa omanlaisensa sukset. Toinen asia on omien taitojen, käytettävän hiihtoalustan ja myös budjetin määritteleminen. Aloittelevalle hiihtäjälle ja kuntourheilijalle matalampi suksi ja leveämmät renkaat tuovat vakautta liikkeeseen, mutta kilpaurheilijalle puolestaan parhaimmat mahdolliset nopeuteen vaikuttavat ominaisuudet ovat tärkeitä. Harrastuksessa alkuun pääsee esimerkiksi valmiilla rullahiihtopaketilla, jonka voi tarvittaessa päivittää täysin omia vaatimuksia täsmääväksi kokemuksen ja taitojen karttuessa.

Post Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *