Site Loader

Kesällä on parasta liikkua ulkona, kun samalla voi ottaa kaiken ilon irti raittiista ulkoilmasta. Jos etsit vauhdikasta kuntourheilua, mutta välttelet kuitenkin esimerkiksi nivelongelmien vuoksi juoksua, kokeile ihmeessä rullahiihtoa. Kyseinen kuntoilulaji sopii monelle iästä ja koosta riippumatta. Joillakin kynnystä tähän lajiin nostaa jarrujen puuttuminen, mutta jarruttamisenkin saa haltuun harjoittelulla. Jos tykkäät talvella pistää monot jalkaan ja lähteä laduille hiihtämään, todennäköisesti tulet rakastumaan myös tähän lajiin. Suuntaa siis tämän kesäisen hiihdon pariin!

Ensimmäisenä sinun tulee tietysti hankkia rullasukset, joista löytyy vaihtoehtoja aina alumiinisista hiilikuituisiin. Jos uuden harrastuksen kustannukset nousevat kynnyskysymykseksi, kannattaa alkuun investoida ainoastaan suksiin. Monet ovat aloittaneet lajin harrastamisen ihan tavallisilla talvimonoilla ja sauvoilla.

Muista kuitenkin panostaa myös turvallisuuteen. Suojaa pääsi esimerkiksi pyöräilykypärällä. Polvissa ja kyynärpäissä voit käyttää vaikkapa rullaluistelusuojia. Kun varusteet ovat kunnossa, voitkin aloittaa harjoittelun. Ohessa on muutama vinkkimme parhaisiin rullahiihtotreeneihin. Näiden lisäksi tarvitset vain iloista mieltä ja sateettomia kesäsäitä.

Tekniikka haltuun

Valitse rullasukset sinua miellyttävän hiihtotavan mukaan. Jos olet talvella innokas luisteluhiihtäjä, silloin varmasti haluat jatkaa samalla tekniikalla kesälläkin. Jos taas olet enemmän perinteisen hiihdon ystävä, jatka samalla linjalla myös rullien päällä.

Alussa tärkeintä on opetella jarruttamaan oikeaoppisesti. Olennaista on tiedostaa, että voit pysähtyä rullasuksilla aivan samalla tavalla kuin talvisuksillakin. Erona kuitenkin on se, että aurauskulma on tällöin hieman leveämpi ja sukset kohdistuvat melkein kokonaan eteenpäin. Kun jarrutat, kohdista painosi taaksepäin ja prässää suksia painollasi.

Ennen kuin lähdet rullahiihtämään kauemmaksi liikenteeseen, opettele oikeaoppiminen jarruttaminen rauhallisessa paikassa, vaikkapa pihatiellä. Toki myös pystyssä pysyminen täytyy varmistaa. Muutenhan ensimmäinen lenkki tyssää jo ensimetreille.

Toisin kuin ladulla, rullasuksilla hiihteletkin nyt kovalla asfaltilla, joten tasapainoaistin tulee olla kunnossa. Varmista siis ennen kuntoilun aloittamista, että pysyt varmasti pystyssä. Jos tuntuu, että tasapainosi alkaa horjumaan, laita jalat koukkuun ja mene kyyryyn. Kaikkein suurin virhe onkin nousta pystyyn tasapainon pettäessä. Kaatuminen on lähempänä, kun jalat ovat jäykät.

Napakat potkut ja menoksi

Kun olet saanut varmuutta jarruttamiseen ja tasapainoiluun, ota vielä tuntumaa potkuihin. Myös itse hiihtäminen rullien päällä on hyvin samantapaista kuin jos hiihtäisit lumessa. Potkut ovat kuitenkin pienempiä ja napakampia ja töitä joutuu tekemään hieman enemmän.

Harjoittele ponnistusta pitämällä rullasuksien pyörä sivuttain asfaltilla. Näin puristava potku on helpompi saada aikaiseksi. Kun potkutkin ovat hallussa, sitten vain liikenteeseen. Valitse kuitenkin alkuun mahdollisimman rauhallinen ja tasainen asfalttitie, ja vähitellen taitojen karttuessa voit pidentää lenkkiäsi. Aloittelijalle paras maasto on tasainen ja suora, vaikka tällainen maasto ei olekaan kuntoilumielessä paras mahdollinen.

Kääntymisenkin oppii nopeasti harjoittelemalla. Tärkeintä kääntymisessä on joustaa polvet kyykkyyn ja pitää katse aina rohkeasti siellä, mihin päin olet kulloinkin menossa. Myös kääntymiseen pätee sama sääntö kuin kehon hallintaan ja tasapainon pitämiseen yleensäkin. Eli kun siirryt kyyryasentoon, kehonhallintasi on parempaa, joka kannattaa muistaa myös käännöksissä. Vähitellen taitojen kehittyessä kannattaa myös kokeilla rohkeana nojailua, eli viedä vartalon paino sisäkurvin puolelle.

Elämyksiä ja kunnonkohotusta

Kun tekniikka on hallussa ja välineet sopivat, pääset nauttimaan kokonaisvaltaisemmin rullahiihdosta. Taitojen karttuessa voit valita reitin kunnon kohotuksen ja taidon tason mukaan. Eri puolilta Suomea löytyy rullahiihtoon soveltuvia ratoja, joita kannattaa ehdottomasti suosia, jos niitä vain löytyy läheltäsi. Silti myös pyörätiet soveltuvat hyvin lajin harrastukseen, mistä sopii kiittää lähestulkoon kaikkialla hyväkuntoisina ylläpidettäviä kevyen liikenteen väyliä. Liikenteen seassa kuntoillessa pitää olla kuitenkin aina hyvin tarkkana sekä liikennesääntöjen että muiden kulkijoiden huomioimisessa.

Jos haluat saada kuntoilun kannalta parhaan hyödyn rullahiihdosta, kannattaa valita mahdollisimman vaihteleva maasto. Vähitellen kuntosi parantuessa tuletkin pian huomaamaan, että etenkin vapaa hiihto tasamaalla ei juurikaan nosta kuntoasi esimerkiksi lihaskestävyyden osalta. Näin siis etenkin ylämäet tulevat tärkeiksi, mikäli haluat harrastaa rullahiihtoa kuntoilumielessä. Toki laji sopii kaiken kuntoisille, ja kaikille tehokas kunnon kohottaminen ei ole harrastuksen ehdoton ykkösasia. Aloittelijoiden kannattaa aina ottaa sauvat mukaan rullahiihtolenkille lähdettäessä. Tosin pidempään kuntoilleet tietävät kuntoilun olevan tehokkaampaa ilman sauvoja.

Vinkkejä luisteluhiihtoon

Jos siis olet talvella luisteluhiihdon ystävä, kannattaa samaa tekniikkaa jatkaa myös rullahiihdossa. Jos lähdet liikkeelle luistelutekniikalla, muista pitää säärikulma aina riittävän matalalla. Liikuta luistellessasi lantiotasi tehokkaasti, jolloin vartalosi painopiste liikkuu alas ja ylös. Painaudu potkuissasi aina alaspäin, mutta ei niin, että takapuolesi taipuu taakse. Luistelutekniikka on sitä helpompaa oppia, mitä enemmän olet harrastanut lajia jo aiemminkin. Kuitenkin asfaltti tai kova hiekkatie ovat alustoina aivan erilaiset kuin lumi, jonka vuoksi alusta ei anna potkuille samalla lailla periksi.

Vinkkejä perinteiseen rullahiihtoon

Jos taas olet tottuneempi perinteiseen hiihtoon, samaa tekniikkaa kannattaa jatkaa myös kesällä. Perinteisellä tavalla rullahiihtäessäsi ponnista eteenpäin yksipotkuisilla tasatyönnöillä. Toki voit myös liikkua vuorohiihdolla, mutta tätä hiihtotapaa suositaan vain loivissa ja pitkissä ylämäissä. Perinteinen hiihtotapa soveltuu luisteluhiihtoa huonommin jyrkkiin ylämäkiin, joka kannattaa huomioida reittiä valitessasi.

Kuntosi ja vaatimuksesi kasvaessa voit ottaa lenkkeihisi mukaan myös intervalliharjoittelua. Esimerkiksi voit kulkea tasatyönnöillä eteenpäin vaikkapa kolmesti kymmenen minuutin erissä ja ottaa aina rennommin palautuaksesi näiden välillä 10 minuuttia.

Post Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *