Site Loader

Rullasukset eivät välttämättä kuulu useimman harrasteliikkujan vakiovarusteisiin. Kuitenkin rullahiihto, kuten maastohiihtokin, on lähes jokaiselle sopiva kuntoilumuoto. Kestävyyslajina se vaikuttaa sydämen ja verenkierron toimintaan ja parantaa hapenottokykyä. Kuntosaliharjoittelun tukena laji toimii loistavasti, koska rullahiihtäessäsi voimistat huomaamattasi laajoja lihasryhmiä. Parasta rullahiihdossa on se, että harjoituksen voi aina sovittaa omaan lähtökuntoon ja kunnon kohentuessa treenin pituutta ja rasittavuutta voi vaihdella tarpeen ja halun mukaan. Muutamia asioita on kuitenkin hyvä ottaa huomioon ennen ensimmäiselle rullahiihtolenkille lähtöä.

Rullasuksissa ei ole jarruja, joten ennen varsinaisen harjoittelun aloittamista tulee opetella jarruttamaan suksilla turvallisesti. Rullahiihtäessä jarruttaminen tapahtuu samoin kuin maastohiihdossa, suksien auran ollessa kuitenkin hiukan leveämpi. Aloittelevan rullahiihtäjän on hyvä suosia tasaista maastoa: tasapainon ja kunnon kehittyessä lisähaastetta saa mäkisemmästä maastosta. Vaikka jarruttomuus voi ensin hiukan hirvittää, ei sitä kannata pelätä, koska rullasukset ovat talvisuksia lyhyemmät ja helpommin hallittavissa. Itseoppivalle esimerkiksi erilaiset verkkosivut tarjoavat runsaasti tekniikoita ja neuvoja tasapainon harjoittelemiseen.

Oikeanlaiset varusteet tienä onnistumiseen

Maastohiihtosuksien lailla myös rullasuksissa löytyy valinnanvaraa riippuen hiihtäjän tasosta ja suksen käyttötarkoituksesta. On tärkeää valita suksi sen mukaan, valitseeko tyylikseen perinteisen vai vapaan hiihtotavan. Urheiluliikkeen ammattilainen osaa antaa neuvoja suksen jäykkyyttä sekä renkaan kokoa valitessa, mutta etukäteen kannattaa miettiä, minkä hiihtotavan valitsee. Ajatus kannattaa suoda myös sille, minkälaisessa maastossa ensisijaisesti haluaa harjoitella. Kokeneet rullahiihtäjät tapaavat sanoa, että oikeanlainen suksi löytyy yrityksen ja erehdyksen kautta, joten älä lannistu, jos ensimmäinen suksivalinta ei tunnu oikealta.

Satsatessasi rullasuksiin kannattaa hoitaa homma kerralla kuntoon ja investoida myös oikeanlaisiin sauvoihin. Talvisin käytetyt sauvat välttävät kyllä, mutta et halua pilata sauvojen piikkejä kovalla maa-alustalla. Vähintään sauvojen piikit kannattaa vaihtaa kesäpiikkeihin. Oma sauvapari rullahiihtoa varten on siksikin hyvä olla olemassa, että rullahiihdossa käytetyt sauvat ovat hiukan tavallisia sauvoja pidemmät ja oikeanpituisia sauvoja käyttämällä vältät niskavaivat. Sopivankokoiset välineet tuovat myös harjoitteluun varsinkin alussa kaivattua sujuvuutta, mikä taas puolestaan innostaa jatkamaan harrastusta.

Muita tarpeellisia välineitä

Oikeankokoiset monot ovat tärkeät. Monon tulee olla hyvin istuva, mutta ei liian tiukka. Usein sopiva koko on yksi koko tavallista kenkää suurempi. Vasta-alkaja pärjää hyvin tavallisilla hiihtomonoilla, joten jalkineisiin ei tarvitse sijoittaa suuria summia. Rullahiihtoon on saatavana kesämonoja, mutta niiden ero talvimonoihin on lähinnä se, ettei kesämonoissa ole lämpöeristystä.

Monoja ostaessa tulee muistaa tarkistaa, että mono on yhteensopiva oman suksen kanssa. Sama koskee tietysti myös rullasuksien lainausta, eli monon ja siteen yhteensopivuus kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin.

Toinen tärkeä varuste on turvavälineet. Kypärä suojaa päätä iskuilta ja on ehdottoman tärkeä varuste rullahiihtäjälle. Erityisesti tasaisella alustalla nopeus voi huomaamatta nousta ja tällöin myös isku onnettomuustilanteessa on kovempi. Muista siis kypärä!

Hyvä ajatus on lisätä varusteisiin myös liukumattomat hanskat, jotka suojaavat käsiä hankaumilta. Aloittelijan varustepakkiin voi myös kuulua polvisuojat. Yleisillä teillä hiihtäessä on myös järkevää käyttää heijastinliiviä, jotta muut näkevät tulosi vähän hämärämmässäkin. Yleisesti ottaen rullahiihtäjälle on lajin luonteen vuoksi tärkeää pitää huolta turvallisuudestaan.

Voiko rapakuntoinen aloittelija rullahiihtää?

Aivan kuten muidenkin kestävyyslajien, rullahiihdon hyöty terveydelle on osoitettu kiistattomasti. Reipas hiihtolenkki kuluttaa energiaa ja parantaa elimistön sokerinsietokykyä, joten rullahiihto toimii mainiona apuvälineenä painonhallinnassa ja kakkostyypin diabeteksen torjunnassa. Lisäksi liikunnalla on selvä vaikutus mielialaan ja kestävyysharjoittelu onkin omiaan torjumaan masennusta ja alakuloa.

Rullahiihto on myös hyvä tuki anaerobiselle harjoittelulle. Varoituksen sanana sanottakoon, että rullahiihdon suurin riski on sen aiheuttama positiivinen riippuvuus: hiihtolenkistä saatava nautinto saattaa olla jotain, mitä ilman ei lopulta voi enää elää.

Aloittelevan liikuntaharrastajan on hyvä muistaa kaksi asiaa: maltti ja sitkeys. Rullahiihto rasittaa sekä aerobista kuntoa että laajoja lihasryhmiä ja kuntoilu saa tietysti tuntuakin lihaksissa. Mutta jatkuvat tai erityisen kovat lihaskivut ovat merkki siitä, että mennään liian kovaa. Muista siis kuunnella omaa kehoasi!

Rullahiihto eroaa tekniikaltaan maastohiihdosta, joten suurimmalla osalla lajin tekniikan oppiminen kestää hetken. Älä siis lannistu, jos muutaman kerran jälkeen hiihto tuntuu hankalalta. Muun muassa Suomen Latu järjestää rullahiihtokursseja ympäri Suomea.

Sitten vain liikkeelle!

Rullahiihtoa voi harrastaa melkeinpä missä vain. Oman asuinpaikan mukaan lenkille voi lähteä joko ihan kotiovelta, tai sitten voi etsiä esimerkiksi hyväkuntoisen kevyen liikenteen väylän tai muun tien hieman kauempaa.

Rullahiihtäjän suurimpiin riskeihin kuuluvat erilaiset irralliset esineet väylällä, sekä muut tielläliikkujat. Tämän vuoksi onkin tärkeää opetella hiihtämisen perustekniikka ennen lenkille lähtöä. Paras paikka harrastajan rullahiihtämiseen on mahdollisimman uusi asfaltti ja kevyen liikenteen väylä. On tärkeää muistaa, että liikennesäännöt koskevat myös rullahiihtäjää.

Iloa koko loppuelämäksi

Hiihto on todellinen koko perheen laji ja yhdistämällä rullahiihto talviseen maastohiihtoon voi lajista saada ympärivuotisen ilon koko loppuelämäksi. Rullahiihdon voi liittää vaikkapa perhelomaan, jossa jokaisella on mahdollisuus viettää aktiivista lomaa ikänsä ja kuntonsa mukaan. Jos ei halua lähteä kotia pidemmälle, on lähin pyörätie usein kohtuullisen matkan päässä. Lyhyemmille lenkeille voivat perheen pienimmätkin osallistua esimerkiksi polkupyörillä. Rullahiihto on siis laji, jota voi lämpimästi suositella jokaiselle, eli tartuthan rohkeasti sauvoihin! Takuuvarmasti saat paremman kunnon ja paljon hyvää mieltä.

Post Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *