Site Loader

Rullahiihdon harrastajissa on kaikenikäisiä ja -kuntoisia suomalaisia ja suurin osa suorituspaikoista on käyttäjälleen ilmaisia: tarvitaan vain tasainen, mielellään asfaltoitu väylä. Toki Suomesta löytyy myös varsinaisesti rullahiihdolle suunniteltuja ratoja, mutta myös ne ovat usein kytköksissä yleisiin kevyen liikenteen väyliin. Rullahiihtoa varten et siis tarvitse autoa tai muutakaan kallista kulkuvälinettä: riittää, että astut ulos ovesta. Kaikki mitä tarvitset, on sukset, sauvat, monot, kypärä ja hanskat. Muita välineitä voit käyttää tarpeesi ja mieltymystesi mukaan.

Mitä varusteet sitten maksavat? Vasta-alkaja ei tarvitse samanlaisia välineitä kuin huippu-urheilija, eli unohda huippukalliit erikoissukset tai monot. Tuotteita löytyy hyvin monissa eri hintaluokissa ja ammattimyyjä osaa neuvoa, minkä tasoiset varusteet ovat riittävät. Aloittelija pärjää osin myös muihin liikuntalajeihin tarkoitetuilla välineillä ja nimenomaan rullahiihtoon suunniteltuja tarvikkeita voi ostaa lisää sitä mukaa, kun harrastuksesta tulee pysyvämpi. Vaikka varusteiden ei heti tarvitsekaan olla kalleinta huippulaatua, on silti tärkeää, että välineet tarjoavat turvallisen ja sujuvan harrastamisen.

Oikeanlaiset sukset

Tärkein varuste rullahiihdossa on tietysti sukset. Suksia löytyy eri materiaaleissa ja eri jäykkyyksillä. Aivan kuten maastohiihdossakin, käytettävät sukset määräytyvät valitun hiihtotavan mukaan: perinteisen ja luistelutyylin sukset ovat erilaiset. Monet suosittelevat aloittelijalle vapaata tyyliä, koska vapaalla hiihtotavalla tasapainon pitäminen on hieman helpompaa.

Kokeneempi rullahiihtäjä on yleensä tullut kokeilleeksi jo useita erilaisia suksipareja. Sanotaankin, että ensimmäinen suksipari on harvoin se oikea, mutta alkuun pääsee kunnollisella perussuksella. On myös mahdollista käyttää vain yhtä suksiparia kumpaankin tyyliin.

Rullasuksia valmistetaan teräksestä, puusta, hiilikuidusta ja alumiinista. Harrastelijalle puinen tai hiilikuidusta tehty suksi voi olla oikea valinta sen painonkestävyyden ja joustavuuden vuoksi. Myös suksen nopeus kannattaa ottaa huomioon: kuntoliikkujalle nopea suksi antaa usein paremman harjoittelukokemuksen.

Alumiinisuksi on jäykempi kuin puu- tai hiilikuitusuksi ja alumiinia käytetäänkin usein kilpahiihtäjien suksien materiaalina. Alumiinisuksen ominaisuudet sopivat myös hieman painavammalle hiihtäjälle. Ensimmäistä suksiparia ostettaessa asiantuntijan neuvo on aina paikallaan, mutta keskitason suksi toimii harrastelijalla parhaiten.

Oikeanlaiset sauvat

Myös rullahiihtosauvoja on saatavana useissa eri materiaaleissa ja erilaisin ominaisuuksin. Sauvan valintaan vaikuttavat hiihtäjän kokemustaso, pituus ja tietysti valittu hiihtotyyli. Sauvojen pituus on tärkeä asia hiihdon sujuvuuden kannalta, joten sauvoja ostettaessa ne tuleekin aina sovittaa käyttäjänsä pituuteen.

Skatepron mukaan perinteisen tyylin sauvojen tulisi olla noin 30 cm lyhyemmät kuin hiihtäjän pituus, kun taas vapaan tyylin sauvat saavat olla noin 15 – 20 cm pituutta lyhyemmät. Sauvoihin on saatavana myös lenkkejä ja kahvoja, jotka helpottavat sauvan käyttöä.

Rullahiihtosauvoja valmistetaan lasikuituvahvistetusta puusta, alumiinista ja hiilikuidusta. Harrastelijalle suositellaan useimmiten pehmeitä sauvoja, kun taas kilpakäyttöön sopivat paremmin kovat sauvat. Hiilikuidusta valmistetut sauvat kuuluvat kovimpiin sauvoihin, kun taas puu materiaalina tarjoaa enemmän joustavuutta.

Joskus kuulee sanottavan, että vasta-alkajalle sopisi myös tavallinen maastohiihtosauva, mutta tätä eivät asiantuntijat suosittele. Talvisauvan rakenne vahingoittuu ja lopulta sauva murtuu, jos sitä käytetään kovaa pintaa vasten. Myös sauvojen hankinnassa kannattaa kääntyä asiantuntevan tahon puoleen, jotta ostos olisi onnistunut ja treeni sujuvaa.

Turvavälineet

Rullahiihtäjän tärkein turvaväline on ehdottomasti kypärä. Kypärä suojaa pään aluetta iskuilta ja rullahiihtäessä on hyvä muistaa nopeuden nousevan usein huomaamatta. Lisäksi on hyvä huomioida, että liikuttaessa julkisilla kulkuväylillä liikennesäännöt velvoittavat myös rullahiihtäjää. Yleistä varovaisuutta on hyvä noudattaa, koska hiihtäjä jää armottomasti kakkoseksi esimerkiksi auton kanssa kolaroidessa, vaikka olisikin noudattanut liikennesääntöjä.

Turvavälineisiin voidaan lukea myös hanskat: aloittelija selviää vaikkapa pyöräilyhanskoilla. Tarvittaessa voi ottaa käyttöön myös polvi- tai kyynärsuojat, vaikka mielipiteet niiden käytöstä toisinaan vaihtelevatkin.

Hiihdettäessä esimerkiksi kevyen liikenteen väylällä voi olla hyvä ajatus varustautua heijastinliivillä. Liivin ansiosta muut tiellä liikkuvat erottavat rullahiihtäjän myös hämärässä tai pimeässä. Asian ajaa luonnollisesti mikä tahansa muukin heijastin, mutta roikkuva malli ei ole suositeltava. Liivin edut ovat, että se pysyy paikallaan, eikä jää kiinni vaikkapa ohitettavaan puuhun. Heijastinliivi mahtuu myös kätevästi vaikkapa juomavyön alle eikä häiritse liikkumista. Lisäksi sauvoihin on mahdollista ostaa tarrakiinnitteisiä heijastimia ja joissain malleissa heijastimet tulevat tehdasasenteisina.

Muut välineet

Myös suksen renkailla on merkitystä harjoituksen sujuvuuteen. Pyöriä valittaessa on otettava huomioon valittu hiihtotapa, harjoittelualusta, käyttäjän kokemus sekä hänen painonsa. Jos tarkoituksena on ostaa vain yhdet sukset kumpaankin tyyliin, on asiantuntijoiden suositus usein vapaan tyylin pyörät. Nyrkkisääntönä voidaan myös sanoa, että tasaisella alustalla harjoiteltaessa kovat pyörät ovat tarpeen, kun taas pehmeät pyörät toimivat parempina vaimentajina epätasaisella pohjalla. Painavamman hiihtäjän suksien pyörät kuluvat nopeammin, mikä on myös hyvä huomioida jo suksia hankittaessa.

Älä anna innon hautautua varusteiden alle

Tässä tekstissä käsiteltiin muutamia keskeisiä varusteita, joita rullahiihtäjä tarvitsee. On totta, että tietyt välineet ovat tarpeen, jotta harjoittelussa pääsee alkuun. Mutta tärkeää on myös se, ettei annan innon hiipua vain siksi, että kaikkia varusteita ei saa hankittua kerralla, tai että välineet ovat huipun sijasta keskitasoa. Sitkeys ja kiinnostus lajiin ovat tärkeimmät välineet, joilla harjoitus saadaan sujumaan ja kunto kohoamaan. Älä siis epäröi käyttää vanhaa pyöräilykypärääsi ensimmäisiä kertoja lenkille lähtiessäsi. Hyvä energia korjaa varusteiden pikku puutteet!

Post Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *