Site Loader

Rullahiihdosta voidaan varsin hyvällä omallatunnolla sanoa, että se on yksi parhaista liikuntamuodoista kaiken tasoisille liikkujille. Tavalliselle kuntoilijalle parasta lajissa on, että rullahiihtolenkille pääsee tarvittaessa suoraan kotiovelta, eikä turhia siirtymisiä harjoituspaikkaan aina tarvita. Riittää, kunhan löytää väylän, jonka pinta on suhteellisen hyvässä kunnossa. Loppu on sitten kiinni hiihtäjän kokemuksesta ja mieltymyksistä. Varsinaisia rullahiihtoratoja voi toisinaan olla vaikeaa löytää erityisesti Etelä-Suomen suurista asutuskeskuksista. Silloin voi olla hyvä käyttää paikallisia lenkkeilyreittejä.

Jos kuitenkin haluat panostaa kunnolliseen, rullahiihtoa varten suunniteltuun rataan, alla on muutama ratavinkki eri puolilta Suomea. Ennen ratakohteen valitsemista on järkevää ottaa selvää radan vaativuudesta, jotta saat harjoituksen tuottaman ilon ja hyödyn maksimoitua. Kokemattoman rullahiihtäjän radan valinta kannattaa tehdä myös turvallisuus huomioon ottaen: on hyvä muistaa, että vaativammilla radoilla harjoittelevat myös kokeneet huippu-urheilijat, joten nopeudet radoilla voivat toisinaan olla kovia. Valitsemalla omaan osaamiseen istuvan radan voit välttää jalkoihin jäämisen.

Vuokatin Urheiluopisto

Vuokatin Urheiluopiston rullahiihtorata on yksi Suomen kuuluisimmista. Sen perusradalla on pituutta 4 km. Koska rata on yhdistetty Vuokatin ja Sotkamon kevyen liikenteen väyliin, sen reittien todellinen kilometriluku suurempi ja reittivaihtoehtoja on monia. Yhdistetyt väylät mahdollistavat myös tehokkaan eri lajien yhdistelmäharjoittelun sitä kaipaaville.

Yksi reittivaihtoehdoista on nousu Vuokatinvaaralle. Tämä reitti vaatii kuitenkin hiihtäjältä jo melko kovaa kuntoa, koska jyrkkää nousua on 2,5 kilometrin verran. Korkein yksittäinen nousu radalla on 21 metriä.

Vuokatin rata sopii siis kaiken tasoisille rullahiihtäjille. Rataa kokeilleet ovat usein sitä mieltä, että perustekniikan tulee kuitenkin olla hallussa, koska mutkia ja mäkiä löytyy helpommiltakin reiteiltä. Toisaalta Vuokatin ratojen hyvää kuntoa kuulee usein kehuttavan, joten siinä mielessä harrastelijankin on helppo siellä harjoitella. Myös paikalliset asukkaat ovat tottuneita rullahiihtäjiin ja arvosteluiden mukaan se luo Vuokattiin todella hienon harjoitusilmapiirin. Rata on ilmainen käyttää ja sen lähellä on toimivat ruoka- ja majoituspalvelut kauempaa tuleville.

Imatran Ukonniemi

Imatran Ukonniemellä sijaitsee yksi Suomen uusimmista ja moderneimmista rullahiihtoradoista. Vuonna 2015 valmistuneen alueen 3,5 kilometrin pituinen rullahiihtorata on kokonaan suljettu liikenteeltä, joten Ukonniemellä voi keskittyä treeniin autoista tai muista ajoneuvoista välittämättä. Myös Ukonniemellä on mahdollisuus valita useista reittivaihtoehdoista, joten ratoja löytyy monen tasoisille urheilijoille. Rata on kansainvälisten standardien mukainen ja sillä on järjestetty muun muassa rullahiihdon SM-kisat vuonna 2017. Lisäetuna Ukonniemellä on uudenaikainen ajanottojärjestelmä, jonka ansiosta hiihtäjän ei enää tarvitse itse huolehtia ajanotosta.

Ukonniemen monitoimistadion on siis oivallinen matkakohde rullahiihdon harrastajalle, joka haluaa päästä harjoittelemaan todella hienoissa puitteissa. Harrastelijan on täälläkin hyvä muistaa, että kansainväliset standardit täyttävä stadion houkuttelee paikalle myös aktiiviliikkujia ja huippu-urheilijoita, joten reitin valinta kannattaa tehdä omaa osaamistaan ajatellen.

Matkakohteena Imatra on Vuokatin tapaan hieno ja koko perheelle sopiva: ruokailu- ja matkailupalvelut ovat lähellä ja toimivia. Lisäksi tekemistä riittää rullahiihtäjien ohella myös niille, jotka mieluummin harrastavat muita lajeja.

Jalasjärven Kiuaskallio

Jalasjärvellä, Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Kiuaskallion rullahiihtorata on Ukonniemen rataakin uudempi, joskin pienimuotoisempi rullahiihtorata. Reittivaihtoehtoja on kaksi: pidempi, noin kilometrin pituinen reitti ja lyhyempi rata, jonka pituus on 400 metriä. Rullahiihtoradat on valaistu aikaisesta aamusta iltamyöhään, joten hiihtää voi pimeälläkin.

Lumiseen aikaan radan päällä on latu ja aivan reitin vieressä sijaitsee myös Jalasjärven Jalaksen ampumarata, eli mahdollisuuksia rullahiihdon lisäksi muihinkin lajeihin löytyy Kiuaskallioltakin varsinkin talviaikaan. Kesäaikaan rullahiihtoradalla suosittua on myös rullaluistelu, joten rullahiihtäessä saa toisinaan olla tarkkana.

Kiuaskallion rataprofiili on helppo, jotta rata sopisi mahdollisimman monen käyttäjän tarpeisiin. Reittiä kokeilleiden rullahiihtäjien mielipiteet ovat pääosin positiivisia: alusta on hienossa kunnossa ja rata tarpeeksi leveä, joten vasta-alkajakin uskaltautuu kokeilemaan. Edes loivan mäkistä maastoa kaivataan toisinaan haasteen vuoksi, mutta toisaalta juuri tasaisuutensa vuoksi Jalasjärven rata tarjoaa loistavat (ja harvinaiset) puitteet hieman kokemattomillekin rullahiihtoharrastajille. Radan käyttö on myös ilmaista, mikä on luonnollisesti suuri plussa. Jalasjärven sijainti saattaa lomalaisen näkökulmasta olla haastava, mutta autolla liikkujalle ei ylitsepääsemätön ongelma.

Vöyrin hiihtokeskus

Vöyrissä sijaitseva Aktia Roller Ski Center on niin ikään uusi rullahiihtorata. Radalta löytyy kaksi reittiä: pidemmällä on pituutta 3,5 km ja lyhyemmällä noin 2,5 km. Rata on rullahiihtäjien käytössä kesäaikaan ja talvella sitä käytetään latuna. Radan rakenne on pohjanmaalaisittain erikoinen. Reitti on nimittäin paikoitellen jyrkän mäkinen. Korkeuserojen vuoksi rata sopii erityisesti kokeneille rullahiihtäjille: vasta-alkajan on syytä miettiä, riittävätkö taidot reiteille. Vöyrin kunta haluaa houkutella radalle käyttäjiä kauempaakin ja Vöyrin rata onkin varmasti yksi tulevaisuuden suosituista harjoittelupaikoista.

Muitakin reittejä löytyy

Rullahiihtoreittejä ei Suomessa ole vielä tarpeeksi. Parhaat reitit tuntuvat löytyvän eteläisen ruuhka-Suomen ulkopuolelta. Toivoa ei silti kannata menettää, koska pienempiä ratoja löytyy toisaalta myös isoista kaupungeista ja toisaalta yllättävistä paikoista pikkukunnissakin. Hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi Lakeaharju Vimpelissä, Espoon Leppävaara ja Kuhmon Kalevalan rullahiihtorata. Toisinaan pienemmistä radoista voi olla vaikeaa löytää tietoa, mutta pienen etsinnän jälkeen tietoa kyllä löytyy. Tärkeintä on selvittää radan profiili, jotta reitistä saa kaiken hyödyn. Sitten vain hypätään suksille ja matka voi alkaa!

Post Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *